Nem veszélyes a mezei poloska, csak kellemetlen – Hogyan védekezzünk ellenük?

Több bejelentés is érkezett a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.-hez, hogy a poloskák nagyon elszaporodtak a lakásokban. A vándorpoloska (mezei poloska) irtásáról jogszabály nem rendelkezik, a közterületi növényekre nem veszélyes, és az emberi egészségre sem ártalmas, ezért a Városgazda Zrt. nem tervezi a poloskák irtását, de tájékoztatásul szeretnénk néhány tippet adni a poloskairtásról.

 

MEZEI POLOSKA A LAKÁSBAN

A tavasz beköszöntével, valamint az ősz közeledtével gyakori, hogy mezei poloska jelenik meg a lakásban. Persze az sem ritka, hogy nyáron, olykor-olykor a függönyön látunk sütkérezni egyet.

Mivel a legtöbben nem sokat tudnak a mezei poloskáról, így nem is igazán tudják, hogyan viszonyuljanak hozzá, ha egy mezei poloska megjelenik a lakásban.

“Le kell csapnom? Vagy elég kitessékelni a lakásból? Rám fog támadni? El fog szaporodni a lakásban?”

Kezdeném rögtön a legmegnyugtatóbb dologgal. A mezei poloska a légynek sem árt! Persze nem is tudna, de a lényeg, hogy egy rendkívül békés, szelíd rovarról van szó. Nem tud se csípni, se harapni, és nem terjeszt semmi betegséget.

Az egyetlen kellemetlen dolog a mezei poloskában, hogy veszély esetén védekezésképp bűzt áraszt magából, de hogy egy 2-3 cm-es mezei poloska nem fog “elgázosítani” egy 15 nm-es szobát az is biztos.

A mezei poloska a lakásban semmilyen veszélyt nem jelent. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a számára, még elszaporodni sem fog. Főleg azért sem, mert a mezei poloska tipikusan csak véletlenül kerül be a lakásba. Eltévedve beszáll az ablakon. Esetleg egy séta alatt a táskánkra száll egy, amit végül beviszünk a lakásba.

Ebből következően a rossz hír az, hogy a mezei poloskák ellen mit tenni különösebben nem lehet. Ahhoz, hogy ne kerüljön mezei poloska a lakásba az egyetlen (fél) megoldás a szúnyogháló. Félmegoldás, hiszen ez nem zárja ki a lehetőségét, hogy a kabátunkon ne vigyünk haza egy-két mezei poloskát.

A lakás belső rovarirtása voltaképp teljesen felesleges, ahogy az is, hogy az ablakokat kívülről körbe kezeljük valamivel. Mivel az irtószerek lebomlanak, és még az időjárásnak is ki vannak téve, tartós és eredményes megoldást ez sem fog hozni.

Ha tehát mezei poloska van a lakásba elegendő kitessékelni, és szellőztetéskor inkább húzzuk le a szúnyoghálót! (Forrás: ABATOX)

A vándorpoloskák elleni védekezés leginkább a konyhakertekben javasolt, mert itt valódi kárt okozhatnak a paradicsomban és más zöldségnövényben. Poloskák ellen felhasználható szerek a kertben Karate 2,5WG, a Decis Mega és a Mospilan.