Csepeli piaci körkép – gasztrotúra

A Csepeli Piacon minden beszerezhető, nemcsak a szezonális zöldségek és gyümölcsök, hanem méz, savanyúság és hentesáru is. Piaci körképünk első állomásán az őstermelőkhöz látogattunk el (a 6. kiadványban vagy a www.varosgazda.eu oldalon olvashatnak erről), most pedig egy gasztrotúrára invitáljuk Önöket ahol különféle mézkészítményeket, zöldségeket, gyümölcsöket, hústermékeket és savanyúságot mutatunk be. Meglátogattunk egy-egy árust, akiknek a termékeit szemügyre vettük és megkóstoltuk, ettünk lédús barackot, ropogós paprikát, finom tepertőt házi savanyúsággal, családi vállalkozásaik több évtizedre nyúlik vissza.

A Dudás család évtizedek óta árulja friss zöldségeit és gyümölcseit. Már a nagyszülők is földet műveltek, immár a harmadik generáció árul a piacon. Fő profiljuk a három méretben is kapható jelzéssel ellátott tojás, valamint a paradicsom,  paprika és hagyma.

A Dudás család zöldségei

 

A Sáska család az 1970-es évektől árul a Csepeli Piacon, elsősorban szezonális gyümölcsöket. Minőségi és garantáltan magyar finomságokkal várják a vásárlókat.

A Sáska család gyümölcsei

 

A Theuerl család, apa és fia 30 éve méhészkednek. A már jól megszokott mézek mellett többféle finomsággal is várják a vásárlókat, a termékeik nemcsak mézédesek, hanem egészségesek és különlegesek is. Mi is lehetne jobb, a megfázásos időszakban egy kiskanál gyógyító propolisz méznél, vagy egy korty édes mézbornál étkezés után.

A Theuerl család méhészetének termékei

 

„Magyar húskülönlegesség” néven ismert Nagy László húsos standja. A hentesek védjegye a friss húsáru, a humor és a kedvesség. Ha azt gondolják ilyet csak a régi időkben tudtak a hentesek, akkor tévednek. Nagy Lászlónál ugyanezt érezhetik, az udvarias kiszolgálás mellett, a jókedv nélkülözhetetlen, és ha mindez a széles választékkal párosul, akkor nem érheti Önöket csalódás. Minden egy helyen sertés, marha, szárnyas, szeletelve, kockázva vagy darálva, ahogyan csak kívánja.

Nagy László húsos standja

 

Mivel is foglalkozhatna egy fiatalember, ha Vecsésen születik? Nos ugyanazzal mint a szülei és nagyszülei is, savanyúságot készít. A Lendvai családtagok követik a régi tradicionális recepteket, de haladnak a korral és mernek újítani is. Ha hagyományosat szeretnénk, akkor nem hiányozhat a rántott hús mellől a behűtött kovászos uborka, ha valami újdonságra vágyunk, akkor kóstoljuk meg a sajttal töltött csípős illetve édes paprikát is.

A Lendvai család savanyúságai