Csepelen mutatkozott be a Solathlon

A katonai tevékenység és a sport kapcsolata Magyarországon hosszú időkre nyúlik vissza, gondoljunk csak az atlétikára, a vívásra vagy a lövészetre, melyek mind-mind fontos szegmensként szerepeltek és szerepelnek ma is a kiképzésben, igaz az idő múlásával kicsit eltávolodott egymástól a két foglalatosság.

Kovács Zoltán és a Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület most egy olyan sportággal rukkolt elő, ami a két tevékenységet ismét közelebb hozza egymáshoz és nem mellesleg új kihívást jelent az iskolás gyerekek számára.
Csepel mindig is előkelő helyet foglalt el a sportos kerületek rangsorában, volt idő például, hogy az öttusa vagy egy-egy más tevékenység kimondottan csepeli sportágnak számított. Most egy olyan sportág mutatkozott be, ami az öttusához hasonlóan ugyancsak „csepelivé” válhat a közeljövőben.
A múlt századtól kezdve a rendszerváltást megelőző időszakig a „honvédelmi nevelés” az iskolák oktatási-nevelési célkitűzései között előkelő helyet foglalt el. Az általános és a középiskolák, sőt a felsőfokú oktatási intézmények is rendszeresen végeztek elméleti vagy akár gyakorlati honvédelmi felkészítést is. Az idők folyamán azonban a társadalmi és biztonságpolitikai változások következtében az iskolákból teljesen eltűnt a honvédelmi oktatás a tanintézmények és a honvédelmi szervek kapcsolata pedig szinte teljesen megszűnt.
Napjainkban a mindennapos sportolásra, testnevelésre már ismét nagy hangsúlyt fektetnek és – különböző okoknál fogva – újból előtérbe került a honvédelem fontossága, melynek sporttal történő ötvözése új távlatokat nyithat a két tevékenység közös jövőjében. Ezzel kapcsolatban tartottak sajtó nyilvános bemutatót Csepelen, ahol a Solathlon-t vagyis a katonai ötpróbát mutatták be. Az M4 Sportcsatorna helyszínen forgató stábjának valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a csepeli önkormányzat és a Csepeli Városgazda Zrt. képviselőinek Kovács Zoltán, a solathlon hazai meghonosítója mutatta be a sportágat a Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület valamint a Gróf Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola növendékeinek segítségével. A chipes időmérésű tájfutást, az akadálypályát, a lézeres lövészetet, a gránátdobást, valamint egy küzdősportot magába foglaló testmozgással kapcsolatban Szegi Csaba a Csepeli Öttusa vezetőedzője kiemelte, hogy a kor szellemének megfelelő dolgot szerettek volna letenni az asztalra, amire fogékonyak a fiatalok. Jenei János a Csepeli Testnevelő Közösség vezetője is elégedettségének adott hangot, kiemelve, hogy a gyerekeket visszaviheti a természetbe ez a tevékenység, Németh Ferenc a Csepel kétszeres olimpiai bajnok öttusázója pedig a toborzás fontosságáról beszélt és arról, hogy egy-egy sikerélmény mekkora lökést adhat a gyerekeknek, hogy a sportág felé forduljanak.

 

A csepeli strandfürdő területén kialakított akadálypálya a gyerekeken kívül a jelen lévő intézmények képviselőinek tetszését is maradéktalanul elnyerte, így minden esély megvan rá, hogy a jól bevált öttusán kívül a Solathlon is meghonosodik a kerületben és komolyabb bázisa lesz a sportág hazai jelenlétének.
Forrás: Csepel Öttusa Média

 

Csepelen mutatkozott be a Solathlon